« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Veganska semlor

Idag är det fettisdagen och det vill man ju fira med att äta semlor så klart. Men vanliga semlor, de är inte vegan-vänliga. Som tur är så finns det ju egna man kan baka! Som det i klippet. Receptet är nedan:

Veganska Semlor
(ca 5 st semlor)

Vetedeg
(6 st bullar)

150g vatten (1 1/2 dl)
20g kokosolja
1 g kardemummakärnor (1/4 tsk)

270g vetemjöl (4 1/2 dl)
50g strösocker (1/2 dl + 1 tsk)
3,5g torrjäst blå (1/4 förpackning, ca 1 tsk)
2g hjorthornssalt (1/2 tsk)
2,5g salt (1/4 tsk)

Mandelmassa
100g sötmandel
100g florsocker (1 + 2/3 dl)
60g imat (4 msk)
1 bittermandel

Dekoration
Ca 4 dl valfri vispad vegansk grädde (- 1 kyld burk kokosmjölk från änglamark)
Florsocker för puder

Gör så här

För släta bullar:
1. Börja med att förbereda vetedegen eftersom den tar tid att jäsa. Blanda samman vetemjöl, torrjäst, hjorthornssalt och salt i en bunke/skål.

2. Förbered därefter degspadet. Mortla kardemummakärnorna. Blanda samman kokosolja, vatten och mortlad kardemumma. Värm upp ingredienserna, i mikron, över spisen eller använd vattenkokare för vattnet endast . Degspadet ska ha en temperatur på 40-45°C när torrjäst användes.

3. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Rör samman till en deg. Tag sedan upp degen på ett bakbord.

4. Knåda degen för hand på ett bakbord i ca 5 minuter. Eller använd en maskin och låt den då arbetas på lägsta hastighet i ca 5 minuter.

5. Låt degen jäsas i en bunke i ca 60 minuter, eller till degen har dubblats i storlek. Låt gärna jäsa i ett fuktskåp. Läs noteringar nedan för att veta hur du kan jäsa dina bullar i ett hemmagjort fuktskåp.

Gör mandelmassan medan degen jäser. Se instruktioner nedan.

6. När degen är färdigjäst, knåda ur luften ur degen. Dela upp degen till 6 jämnstora bitar.

7. Forma nu varje bit till en boll. Rundriv gärna för bästa form. Se videon för hur jag formar mina bullar!

8. Låt jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper, även nu i fuktskåp om du vill. Cirka 60 minuter.

9. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen, på 225°C i ca 10-12 minuter.

10. Låt svalna helt på ett ugnsgaller. Sedan kan de fyllas till semlor.

1 mar 2022