« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Heldag med fönsterbyte

Något vi har skjutit upp bra länge nu, det är att byta fönster i vårt torp. Vi har nämligen ett litet torp ute på landet, som vi har som vår sommarstuga. Detta torp är ganska gammalt och så är även dess fönster. Vi har planerat fönsterbyte länge, men hela tiden skjutit upp det. Men nu så i helgen, så kom en vän till oss och så hjälpte han oss med att byta dessa fönster, så att det blir gjort innan vintern. På vårt torp har vi även ett stort grönsaksland, rena drömmen när man är vegan. Så vi skördade en del av dessa för att laga till lunch till oss alla som jobbade hårt med att byta fönster. Resultatet? ja se receptet jag delar nedan!

Vegansk tomat- och purjolökspaj

Ingredienser
Pajdeg
250 g mjölkfritt margarin
6 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
2 msk kallt vatten
2 krm salt
Fyllning
2 purjolökar (à 450 g)
2 röda paprikor
1/2 dl olivolja
1 msk torkad rosmarin
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1 dl vetemjöl
5 dl havregrädde
1 burk strimlade soltorkade tomater i olja (à 200 g)
3 dl riven vegansk ost
500 g körsbärstomater

Gör så här
Pajdeg: Skär margarinet i bitar. Lägg mjöl och margarin i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller blanda för hand. Tillsätt vattnet och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i 2 runda pajformar, ca 26 cm i diameter ( för 2 pajer). Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Förgrädda pajskalen ca 10 minuter mitt i ugnen.
Fyllning: Ansa och skär purjolöken längs med, skölj noga. Skär purjolöken i 1/2 cm tjocka skivor. Dela och strimla paprikan.
Fräs purjolök och paprika i olja ca 5 minuter, tills löken mjuknar. Krydda med rosmarin, salt och peppar.
Stö över mjölet och rör om. Tillsätt havregrädden och låt koka ihop några minuter, till en tjock stuvning.
Ta från värmen och tillsätt de soltorkade tomaterna och osten.
Skär cocktailtomaterna i halvor.
Fördela röran i pajskalen. Lägg på tomaterna.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen fått färg. Låt pajen stå minst 1 timme före servering. Servera gärna med en sallad.

25 aug 2018