« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Att få i sig protein när man är vegan

Som vegan så ställs man ibland inför vissa utmaningar, bland annat när det handlar om att få i sig olika näringsämnen med mera. Något som alla har behov av att få i sig, det är protein. Just det är rätt enkelt att få i sig som vegan. En del tänker ju att det är ägg och kyckling, men protein finns det gott om även i andra livsmedel! Sedan finns det även veganskt proteinpulver. Kolla gärna in FitnessFranks test av veganska proteinpulver. Protein finns även naturligt i bönor och linser. Det är bara välja om du föredrar hela bönor, torkade bönor, kokta bönor eller bönpasta. Beroende på bönsort kan du få cirka 15 till 60 gram protein per portion.

Veganska proteinkällor

Utöver att bönor har gott om protein i sig, så finns det även andra bra livsmedel med detta ämne. Du kan med fördel äta mer fullkornsprodukter, då de har mycket protein. Använd dig gärna av alla sorter med sädeskorn. Hampafrön är även det ett bra alternativ. Du kan också använda dig av chia-frön, som utöver att vara rik på protein även har myckt fibrer samt omega fetter.

Du har också ärtor, nötter och mandlar som källa till protein samt så klart grönsaker! Bra grönsaker som är proteinrika är bland annat groddar, rödbetor, broccoli och squash som har 1-2 gram protein per portion. Väljer du brysselkål eller okra så har de mer än 3 gram protein. 

29 Dec 2021