Glöm missuppfattningarna kring växtbaserad kost, här är varför mindre kött och mejeriprodukter är bättre för dig.
En vegansk kost är "den enskilt största åtgärden" en individ kan vidta för att minska sin miljöpåverkan
Veganism har blivit mycket mer populärt de senaste åren, men det är inget nytt koncept. Bevis på människor som väljer att undvika animaliska produkter kan spåras tillbaka över 2 000 år. Termen "vegan" myntades dock först 1944, när en man vid namn Donald Watson splittrades från sin lokala vegetariska grupp för att bilda det första vegansamhället.
En studie av forskare vid University of Oxford visade att en vegansk kost är "den enskilt största åtgärden" en individ kan vidta för att minska sin miljöpåverkan. Så även om du inte blir helt vegan, kommer en minskning av din kött- och mejerikonsumtion att ha stor inverkan på ditt personliga fotavtryck.
Det exakta antalet beror på många variabler, som var personen bor, hur deras typiska kost ser ut och så vidare, men enligt The Vegan Calculator, för varje person som går över till en helt vegansk kost, är hundratals djur sparas varje år.
På grund av den stora mängd resurser som krävs för att föda upp boskap för kött och mejeri, hjälper en individuell vegansk kost till att bevara mer än 1,5 miljoner liter vatten, 1 000 kvadratmeter skog och 3 300 kg CO2 varje år. Visste du att det krävs hela 10 910 liter vatten för att producera bara ett kilo nötkött?
Det finns många växtbaserade proteinkällor, ofta med mer protein per kalori än kött
Tanken att veganer inte kan få något protein från en växtbaserad kost är förmodligen en av de största missuppfattningarna kring veganism, och en som upprepade gånger har avfärdats. Det finns många växtbaserade proteinkällor, ofta med mer protein per kalori än kött. Dessa inkluderar linser, bönor, ärtor, nötter, svamp, broccoli, sojaprodukter, pasta ... listan fortsätter. Detsamma gäller kalcium. Istället för ost och mejeriprodukter får veganer gott om kalcium från baljväxter, gröna bladgrönsaker, sojaprodukter och växtbaserad mjölk, som havre, mandel eller hasselnöt.
Vin är gjord av druvor, öl är gjord av vete och vodka är gjord av potatis, så du kanske blir förvånad över att veta att detta inte garanterar att de är lämpliga för en vegansk kost. Alkoholhaltiga drycker genomgår vanligtvis filtrering innan de tappas på flaska – en process som ofta traditionellt använder animaliska produkter som isinglass (fiskblåsa), gelatin, äggvita eller mjölkprotein. Detta är dock inte fallet med alla drycker, så kolla etiketten!
Det är en vanlig myt att veganer är bleka och sjuka. Faktum är att eliminering av kött och mejeriprodukter från din kost innebär att du måste äta ett bredare utbud av frukt, grönsaker och växtbaserade produkter, vilket är fantastiska nyheter för din hälsa. Studier har också visat att kost som är högre i vegetabilisk mat och lägre i animaliska produkter är kopplad till en lägre risk för hjärtsjukdomar, cancer och typ 2-diabetes.
Megastjärnor som Benedict Cumberbatch, Madonna, Joaquin Phoenix, Michelle Pfeiffer, Zac Efron och Alicia Silverstone har alla valt att leva veganskt.
Veganism kan bli allt mer populär och accepterad i mainstream, men det var inte så länge sedan som samhället i allmänhet vände upp näsan mot idén om en växtbaserad kost. En studie från 2007 visade att av nästan 400 brittiska tidningsartiklar som publicerades om veganism, var 5,5 % positiva, 20,2 % var neutrala och 74,3 % var negativa i sin syn på kosten.
Att anta en vegansk kost är bra för din hälsa och planeten, men för vissa kan det visa sig vara lite restriktivt. Den goda nyheten är att du inte behöver förbinda dig till strikt veganism för att känna fördelarna med livsstilen. Att bara ge upp en portion kött en gång i veckan under ett år sparar nästan 790 badkar med vatten, tre tennisbanor i skogar och motsvarande mängd växthusgaser som att köra från London till Edinburgh.
Att minska ditt mejeriintag har liknande miljöfördelar. Att byta ut komjölk en gång om dagen kan spara upp till 229 kg kol under loppet av ett år, enligt BBC, samtidigt som att ge upp en veckoportion ost sparar utsläpp motsvarande att värma upp ett genomsnittligt hus i Storbritannien i 11 dagar! Du behöver inte ge upp animaliska produkter helt, men att dra ner på eller byta mot ett välsmakande veganskt alternativ kan göra en verklig skillnad för klimatet och för din hälsa. Ge det ett försök!