« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Vad är en tomatkniv?

Tomatknivar är små köksknivar som är konfigurerade speciellt för att skära eller skiva tomater. Den typiska tomatkniven en tandad kant tillsammans med ett handtag som är format för att passa säkert i handen. Handtaget på en tomatkniv kan vara av hårt trä eller kraftig plast. Blad för tomatknivar är vanligtvis gjorda av rostfritt stål.

En av de intressanta egenskaperna hos tomatkniven är gaffelspetsen som finns på många modeller. I kombination med en tandad egg är kniven effektiv för att skala och skära tomater. Spetsen kan användas för att sticka hål på tomatens skal och försiktigt lyfta en liten del av skalet från fruktens yta. Den vassa kanten på bladet kan sedan användas för att ta bort skalet från tomatkroppen utan att råka skära i fruktköttet.

En bra kniv för tomater

Det finns tomatknivar med kluven spets så väl som utan. Bra tomatknivar kan du hitta på bästaprodukterna.com. Fördelen med en som har kluven spets är att då kan du använda den även för när du lägger upp skivor av tomater på ett fat före servering. Spetsen kan användas för att genomborra varje skiva och placera samlingen av skivor för en effektiv presentation.

En av fördelarna med att använda en tomatkniv för att skiva tomater är att skivorna kan bli mer exakta och enhetliga än den effekt som uppnås med en vanlig skärkniv. Eftersom tomatkniven är konstruerad för att passa in i handen och har ett vasst blad som är precis lagom för att skiva i de flesta typer av tomater, är det möjligt att skapa tunnare skivor.

10 Mar 2023