« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Har veganer bättre tänder?

Man skulle ju lätt kunna tro att veganer alltid har bättre tänder än köttätare men det behöver inte alls vara sant. Personligen besöker jag en tandläkare i Malmö en gång om året och har faktiskt rätt bra tänder men det beror nog mer på att jag är noga med att borsta tänderna än att jag valt bort animaliska produkter. 

Vi har en fördel av att vi oftare inkluderar frukt och grönsaker i vår kost och det är bra för tänderna enligt min tandläkare. Det finns ju gott om vitaminer, som c-vitamin, och mineraler som gör stor nytta för både tänder och tandkött. 

Men B12 och kalcium då?

Ja, där har vi veganer en baksida på myntet. Vi äter ju en kost som inte innehåller B12 eller kalcium normalt sett och ska vi få i oss dessa så måste vi välja helt rätt råvaror eller använda tillskott av olika slag för att kompensera vad som annars kan bli en brist. 

Det som är viktigast att tänka på när det gäller tandhälsan är dock inte vad man äter, utan hur man väljer att ta hand om tänderna. Se till att borsta dem 2 gånger om dagen. Använd mellanrumsborste eller tandtråd och se till att du får bort saker som fastnat som annars kan samla på sig bakterier. 

Därför är jag vegan

Eftersom jag alltid får försvara mitt val så skriver jag igen - jag gillade att äta kött! Det var jättegott och smakfullt MEN jag gillar inte att djur får lida. Det är alltså ett samvetsval jag gjort. Jag är rädd om allt liv, även djurens. 

31 Jan 2024