« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Bra med lite extra tillskott

När man valt att äta veganskt, så måste man vara medveten om att vissa ämnen faller bort, som man inte får i sig på naturligt sätt. Vegankost har inga som helst produkter från djurriket och är det så att man är extrem vegan, så äter man inte honung (från bin) eller gelatin (vanligt i godis, mediciner och kosttillskott). Detta kan få näringsmässiga konsekvenser. Det gäller att ha en god inblick i hur man skall kompensera för näringsbortfallet som kommer av att man utesluter kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, mjölk, ost och smör så att man ändå erhåller en fullvärdig och näringsrik kost. Det kan vara extra viktigt när du tränar att till exempel äta Fitline, så läs mer om hur Fitline kan hjälpa dig. Sedan är det även bra att läsa på om olika kosttillskott på nätet.

Varför man blir vegan 

När man väljer att bli vegan så är det olika från idivid till individ varför man väljer detta. Det kan vara av så kallade etiska skäl, att man anser att man inte ska ha djur i fångenskap, allt de inte ska jagas, fiskas, dödas för att människan ska kunna äta. En annan sak är solidaritets- och miljöaspekten Många äter vegetarisk eller en vegansk kost av hälsomässiga skäl. Väl sammansatt vegankost är i flera avseenden hälsosam.

Vegankosten har mycket grönsaker, rotfrukter, potatis, frukt, bär, spannmål, baljväxter, nötter, frön, vegetabiliska oljor, alger och groddar. Denna typ av livsmedel har mycket fibrer, antioxidanter och ”nyttiga” fetter.

Dock är det som så att man måste vara uppmärksam så att man får i sig näringsämnen som järn, vitamin B12, D-vitamin, kalcium, selen, jod, zink, fullvärdigt protein och omega 3-fettsyror. 

12 Jul 2018