« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Bygga muskler när man är vegan?

Allt fler eftersträvar att följa en vegan- eller vegetariankosthållning, både inuti och utanför gymmen. Men hur fungerar det då med att kunna äta rätt, bygga de där musklerna så man är vegan? Branschen har ju lagt sin grund ite på att man för byggandet av muskler ska äta  kyckling och ris. Dock är det fullt möjligt att bygga på bra med muskler även utan kycklingen! Dock kan det som vegan vara bra med extra tillskott, läs mer här om det. 

Sedan är det ju skillander mellan vegetarian och vegan:

Vegetarian: Äter inte kött, fågel eller fisk men ägg och mejeriprodukter går bra.
Vegan: Äter inga animaliska produkter överhuvudtaget.

Ett måste med protein

För att bygga musklre så krävs det ett tillräckligt högt och kvalitativt proteinintag. Protein är uppbyggt av aminosyror. Vissa aminosyror kan kroppen producera själv och andra måste på ett eller annat sätt intas via maten. Ofta kan det vara så att många vegetabiliska proteinkällor, (inte alla), ofta inte innehåller fullvärdigt protein, det vill säga protein med alla essentiella aminosyror i fullgod mängd. Detta går dock att komma runt genom att kombinera olika proteinkällor.

Vegankost och muskeluppbyggnad

Då det är som så att alla essentiella aminosyror krävs för effektiv muskeltillväxt och alla vegetabiliska källor inte innehåller alla essentiella aminosyror, måste man som vegan lägga lite extra tanke på vilka proteinkällor man väljer samt hur man kombinerar dessa. Det finns vegetabiliska proteinkällor som är fullvärdiga i såväl mat- som pulverform som till exempelvis soja. Då det är ökat intresse att äta veganskt, så har det även blivit bättre produkter med soja, både med smak, kvalitet och variation. 

Sedan finns det även andra bra vegetabiliska proteinkällor i form av baljväxter, bönor och linser. Då de vegetabiliska proteinkällorna oftast inte är fullvärdiga kan det krävas att de kombineras med andra proteinkällor. Ett exempel är att kombinera bönor, kikärtor eller linser med ris.

13 Aug 2020