« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Odla egna grönsaker

I vårt lilla torp, så har vi ett växthus, samt en liten trädgård. Det är skönt för då kan man odla egna grönsaker, vilket är smidigt när man äter så mycket av dem som vi gör. Nu kan inte alla odla på det sätt vi kan, men vet ni, det hindrar inte från att odla lite ändå. Kanske du har en balkong, där du kan sätta ut lite odling, ett småfackskåp med prylar och annat. Om inte, så går det faktiskt att odla en hel del inne där man bor!

Ätbara plantor du kan odla inne

Avokado är en sak du lätt kan göra hemma. Det du behöver för att få en ny avokado är en annan avokado. Ta ur kärnan och skölj den ordentligt, stick in tre eller fyra tandpetare och lägg i ett glas vatten med den spetsiga sidan uppåt. Sedan kan du placera glaset i ett varmt och soligt fönster. Efter ett par veckor kommer du att ha en växt som är redo att planteras.

Tomater funkar i både trädgård och krukor. Välj en 15 centimeters (eller större) kruka som du kan ha på en varm plats som ger 12 timmars ljus per dag.

Det går alldeles utmärkt att odla champinjoner i lägenheten. Det finns till och med färdiga kit med odlingslådor, eller varför inte ta ett småfackskåp? Du ska ställa lådan i sval rumstemperatur  och det får inte vara varmare än 21 grader samt att du ska vattna försiktigt. Champinjoner vill ha mörker för att börja växa. Lägg på ett lock, ställ i en tvättkorg, eller odla på annan mörk plats.

 

14 Sep 2018