« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Vem som helst kan få hjärtstillestånd!

Oavsett hur hälsosamt man lever, om man är vegan, eller inte, så kan man drabbas av plötsligt hjärtstopp. Ett hjärtstillestånd är alltså något som kan drabba vem som helst, var som helst. Ålder spelar ingen roll, eller om du är rökare eller inte. Det kan hända ändå. Det som sker, när det är ett hjärtstopp är att hjärtat drabbas av aotisk elektrisk aktivitet som medför att hjärtmuskeln börjar flimra. Detta tillstånd kallas för kammarflimmer eller ventrikelflimmer och innebär att hjärtat förlorar sin pumpförmåga och att blodtillförseln till kroppen därmed avstannar.

Om detta sker, så ska man vara snabbt framme med en hjärtstartare, eftersom att inom ett par minuter det skett, så kan skador i hjärnan bli omfattande på grund av syrebristen i hjärnan och chansen att överleva blir omöjlig. Då krävs det en elektrisk stöt, som endast går att få via en hjärtstartare!

Fler hjärtstartare behövs!

Idag finns det en del allmänna platser som har dessa utplacerade. Av 10 000 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp är det få som överlever. Med fler hjärtstartare så skulle denna siffra ökas betydligt. Det man kan göra som privatperson är att köpa en egen, och placera hemma. Det är även bra att registrera den på Hjärtstartarregistret, så att fler vet om att det finns en hos dig. Du kan även gå en kurs i hlr, som vi redan pratat om en gång här på bloggen. Det gör att du kan rädda någons liv. Det är viktigt att hjälpa tills ambulansen dyker upp!

28 Jan 2018