Vi veganer är väldigt noga med vad vi äter och en vegansk kost kan vara riktigt hälsosam, dock är det viktigt att se till att man får i sig alla näringsämnen man behöver. Vissa saker finns att hitta i kött, men då vi inte äter det så får man hitta andra sätt att få i sig det på. Vill man undvika näringsbrister bör man ersätta det man utesluter, inte bara välja bort det. Om man får brister, så kan det påverka hälsan, och då både hud, hår, tänder och benstomme, samt att man kan få sämre immunförsvar. Viss vegansk kost kan även fräta på tänderna, så det gäller att gå till tandläkaren och ha koll på sina tänder!
Vitamin B12
B12 är mycket viktigt för hjärnans utveckling. Ofta har äldre, bantare samt vegetarianer och veganer en ökad risk för brist då B12 finns främst i animalier som fet fisk, skaldjur, ägg och inälvsmat.
Spirulina, nori och tempeh är bästa B12-källorna för vegetarianer.
D-vitamin
Detta är ett vitamin vår hud kan tillverka själv med hjälp av solen, men är det få soltimmar behöver de flesta (allätare, vegetarianer som vegetarianer) äta berikad kost eller kosttillskott.
Järn
Järnbrist är en av de vanligaste bristerna. Var tredje kvinna i fertil ålder uppges lida av denna brist och det är också extra vanligt hos laktovegatarianer samt hos personer som äter strikt vegankost.
Några av de främsta vegetariska järnkällorna är torrjäst, pumpakärnor, vetekli och kakao.
Zink
Zink är ett av kroppens viktigaste mineraler och behövs för många processer i kroppen. Det är bra för tillväxt, skelettbildning, läkningsprocesser, ämnesomsättning och könsutveckling. Även benstomme, tänder, hår och hud kräver goda zinknivåer för att må bra.
Bra vegetariska zinkkällor hittas bland annat i fullkornsprodukter, vetegroddar, baljväxter, havremust, nötter, pumpakärnor, sötmandlar, jordnötter, majs, spenat, sparris och mango.
Kalcium
Kalcium behövs för att muskler, hjärta och nervsystem ska fungera som de ska, samt för blodets levringsförmåga. Kalcium ger tillsammans med fosfor och magnesium även hårdhet och styrka åt skelett och tänder.
Kalcium finns i mjölkprodukter och ägg men är du vegan behöver du hitta en bra ersättningsprodukt som till exempel berikad växtmjölk som till exempel soja-, havre-, ris- eller ärtmjölk).
Protein
Proteiner består av kedjor av olika aminosyror. Det finns ingen enskild fullvärdig vegetabilisk proteinkälla, därför är det extra viktigt att variera sin kost som vegetarian. På så sätt kan man tillgodose behovet av alla aminosyror.
Bra proteinkällor för vegetarianer är annars bönor, linser, nötter, pumpakärnor, baljväxter, soja, quorn, sädesprodukter och alger. Även mjölk och ost är proteinrika för den typ av vegos som äter det.