« En blogg om kost och veganism
Allt för dig som är - eller funderar på att bli - vegan

Vilka kosttillskott behöver du som vegetarian eller vegan?

När man är vegan eller äter vegetariskt så kan det vara så att det finns behov av att komplettera kosten för att vara säker på att du får i dig alla näringsämnen och byggstenar som kroppen behöver. Det finns ett visst antal mineraler och vitaminer som är bra att satsa på att äta extra av. Bland annat B12, järn, omega3, Selen samt magnesium. Du kan jämföra olika på skonhetsguiden

Som vegan eller vegetarian är det viktigt att variera sig för att alla ämnen ska kunna fås via kosten. Men som sagt, det är bra med kosttillskott ockskå-

Viktigaste tillskotten

Något du kan behöva extra av är Vitamin B12. Det återfinns ofta i kött och fisk men även i mindre mängd i ägg och mjölkprodukter. Det betyder att du som vegetarian eller vegan kanske inte får i dig detta viktiga vitamin utan måste tillföra det via kosttillskott. Detta vitamin är bra för cellens energiomsättning, normal neurologisk och psykologisk funktion, immunsystemets normala funktion och mycket annat.

Järn är ett ämne som finns mycket av i animalier samt i grönsaker. Dock är det järn som finns i grönsaker sammansatt på annat sätt. Det kallas för icke-hemjärn och är svårare för kroppen att tillgodogöra sig och därför behöver du tillföra järn via kosttillskott.

Selen är även det bra eftersom att det bidrar bland annat till ämnesomsättningen och är en viktig antioxidant. Det finns till viss del i baljväxter och nötter men tyvärr är detta inte tillräckligt. 

Det är även bra att komplettera kosten med Omega 3 då det är antiinflammatoriskt och våra celler behöver omega 3 som byggstenar till cellerna i hjärnan och resten av kroppen.

25 Dec 2020